Sportág-, edzésmód választási tanácsadás, teljesítmény diagnosztika.

Honnan tudod, hogy melyik a számodra legmegfelelőbb sportág?

2016. július 19. 16:47 - Moromu

Ahhoz, hogy erre a kérdésre választ kapj, egy dologra van szükséged, ez pedig az önismeret. Egyrészt azért, mert a mentális és szellemi képességeiddel tisztában kell lenned, másrészt a testi adottságaid sok mindent befolyásolnak. 

A külső környezet, az ismerősök és barátok számos módon hatással lehetnek rád, valamint döntéseidre. Azonban különösen fontos, hogy ne csak saját magadat ismerd, hanem adottságaiddal és képességeiddel is pontosan tisztában legyél. 

43852716_m.jpg

Sokszor hallani, hogy mindenki csinálja azt, amit szeret. Ez alapjaiban helyes meglátás, hiszen az ember attól lesz boldog és kiegyensúlyozott, hogy azt csinálja, amiben örömét leli, és amiben sikerei vannak. 

Egy sportág szeretete azonban sokszor nem elég ahhoz, hogy valaki sikereket érjen el benne. Mielőtt edzésformát választanál, több dolgot is figyelembe kell venned. 

Itt olyan alapvető dolgokra gondolj, mint a korod vagy a nemed, de az olyan komolyabb szempontok is befolyásolhatják a döntésed, mint a genetikai adottságaid, például a magasságod és a csontozatod. 

Egyértelmű, hogy máshogy edz egy 20 éves lány, mint egy 35 éves férfi. 

A konditeremben dolgozó személyi edzők nagy segítségedre lehetnek, ha szükséged van valakire, aki összeállít számodra egy személyre szabott edzéstervet.

Azonban ahhoz, hogy az edzésterv a legtöbbet hozza ki belőled és a testedből, az edzőnek ismernie kell mindent, ami a testfelépítéseddel, csontozatoddal és izomzatoddal kapcsolatos.  

Ebben nyújt segítséget a sportantopometriai vizsgálat mondja Gergelyfi Róbert, amely pontosan megmutatja azt, milyen az alkatod, hogyan kell edzened és milyen reális célokat tűzhetsz ki magad elé. 

Egy átlagos személyi edző ránézésre biztos, hogy nem fogja tudni az előbb említetteket megmondani. Az alapokat pedig nekik is tudniuk kell, mielőtt komolyabban kezdenek el foglalkozni veled.

Enélkül ugyanis sem sikerélmény, sem fejlődés nem jelentkezik majd az edzések során. A túlterhelés, a motiváció elvesztése, a sérülések pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy az abbahagyd a rendszeres testmozgást. 

Ezt azonban meg lehet előzni akkor, ha nem csak az edződ, de te is veszed a fáradtságot arra, hogy megismerd a tested, képességeid és adottságaid.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mitsportoljakhu.blog.hu/api/trackback/id/tr648901058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása