Sportág-, edzésmód választási tanácsadás, teljesítmény diagnosztika.

Mikor fogyhatunk futással?

2016. május 08. 10:43 - Moromu

A futás az egyik legolcsóbb, leghatékonyabb és legnépszerűbb sport. Felpattanhatunk a futópadra, de kimehetünk a természetbe is. Bármelyiket is válasszuk, nem lőhetünk mellé. Az egészség megőrzése szempontjából elengedhetetlen, sőt, az egészség helyreállításának érdekében is kiváló.

A közkedvelt edzésformának számos pozitív hatása van, hiszen amellett, hogy az összes izmot alaposan átmozgatja, fogyókúrás célból is remekül megállja a helyét. Azt viszont ne felejtsük el, hogy egészséges, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás nélkül a futás jótékony hatásai csökkenhetnek. 

10430530_m.jpg

A fogyás egyik legjobb kiegészítője lehet a futás, amely örömöt okoz, mivel kocogás közben örömhormonok szabadulnak fel a szervezetünkben. Ezáltal pedig segít a stressz leküzdésében, a boldogabb kedélyállapot kialakításában. 


Mindössze egyetlen aranyszabállyal kell tisztában lennünk. Több kalóriát használjunk fel a nap során, mint amennyit beviszünk. Mivel mozgás közben a testünknek szénhidrátra van szüksége, ezért a szervezet edzés alatt ezt fogja felhasználni üzemanyagként. Ahhoz, hogy fogyjunk, meg kell várnunk, amíg a szénhidrátraktárunkból elfogy a felesleg. Ez minimum 20, de inkább 30 perc intenzív mozgás után történik meg. Ennyi idő kell ahhoz, hogy a testünk a testzsírt kezdje felhasználni. 

A futás kiváló kalóriaégető sport. A zsírégetés akkor a legintenzívebb, amikor a maximális pulzusszám 50-60%-án futunk. A hatásosabb edzés érdekében néhány apróságra azonban oda kell figyelni. 

 

1. Változtatni kell az időtartamon és a távon! 

A rutinból végzett dolgokat inkább hagyjuk meg a hétköznapi teendőknek. A megszokás nagy úr, de ha edzésről van szó, mindenképp változtatnunk kell néhanapján.

Nem edzhetünk mindig ugyanúgy, mert a testünk hozzászokik az adott terheléshez. Ennek eredménye pedig, hogy egy idő után már nem lesz eredménye a futásnak. A változatosság gyönyörködtet, a szervezetünknek pedig szüksége van erre. A jól megszokott heti háromszor fél órás futásokat cseréljük le heti négyszer negyven percre. 

Ha az időtartamon nem akarunk változtatni, akkor keressünk másik útvonalat. Elképesztő, mennyivel másabb hatással van a testre, ha egyszer-kétszer emelkedős utat választunk.

 

2. A futás mellé szükséges még valami!

Mármint az egészséges táplálkozáson kívül is szükséges lesz még valami. A cél a zsír- és kalóriaégetés. Ahhoz, hogy a fogyást még inkább elősegítsük, érdemes lehet a futás mellett más kardió edzéseket is kipróbálni. Fontos, hogy ne álljunk meg egy sportágnál.

Izomépítés szempontjából például kifejezetten fontos, hogy az izmainkat is erősítsük. Ezért érdemes lehet heti egyszer elmenni a konditerembe súlyt emelni vagy biciklizni. 

Ezzel a fogyást úgy is elősegítjük, hogy nem célzottan dolgozunk érte, hiszen 

minél több izom van a testen, annál több zsírt kell a szervezetnek elégetnie a mindennapokban.

 

3. A túledzésre is figyelni kell!

Edzés közben a szervezetben kortizol szabadul fel, amely ha nagy mennyiségben van jelen a testben, inzulinrezisztenciához és zsírfelhalmozódáshoz vezethet. A futást is túlzásba lehet ám vinni, ami a testet egy idő után stresszelni kezdi majd. A túl magas kortizol szint akár az izom összeeséséhez, valamint elhízáshoz is vezethet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mitsportoljakhu.blog.hu/api/trackback/id/tr158682932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása