Sportág-, edzésmód választási tanácsadás, teljesítmény diagnosztika.

5 olyan sport, amelyet a derékfájósok is űzhetnek

2016. május 05. 13:42 - Moromu

A kor előrehaladtával egyre többen küzdenek derékfájással. A derékfájás oka lehet egyrészt a helytelen testtartás, másrészt a kevés mozgás is. Emellett a hátizomzat gyengüléséhez vezethet az is, ha valaki ülő munkát végez. Általános tévhit, hogy a derékfájós embereknek nem szabad mozogniuk. Néhány mozgásfajta ugyanis kifejezetten jót tesz nem csak a deréknak, de a hátizomzatnak is. Fontos, hogy fokozatosan növeljük az edzéssel eltöltött időt!

10115586_m.jpg

Úszás

Igaz, hogy az úszás a legjobb sport, amely minden (tényleg minden) testrészt alaposan átmozgat. A kezeket, a lábakat, a hasat és hátat egyaránt. Az úszás jótékony hatását úgy fejti ki, hogy nem terheli a gerincoszlopot. Az izmokat nyújtja, a gerinc számára pedig stabilitást biztosít. Megmozgat minden belső izmot, növeli az állóképességet és fejleszti a légző szervrendszert is. Pozitív hatással van a szív- és érrendszer működésére is, valamint fokozza a szellemi teljesítményt. 

Gyógytorna

A hát- és derékfájós embereknek általában az első, amit az orvosok javasolnak, a gyógytorna. A foglalkozások alkalmával ugyanis a gyógytornász pontos képet kap arról, milyen problémával küzd a beteg. Ehhez mérten állítja össze az edzéstervet, amelyek kímélik a fájó testrészeket - jelen esetben a hátat és a derekat - úgy, hogy közben erősítik is azokat. Az izmokat nyújtani, fejleszteni kell, hogy a derékfájás idővel enyhüljön. A gyógytornán végzett gyakorlatokat később otthon, egyénileg is végezhetők, ezért mindenképp érdemes néhány alkalommal felkeresni egy szakembert. 

Gyaloglás

A futás semmiképp nem jöhet szóba, hiszen azáltal, hogy a lábunk a talajhoz ütközik, sem a gerincünknek, sem a térdünknek nem teszünk jót. A gyaloglás azonban egyáltalán nincs kizárva, sőt, még az élénk ütemű sétálás sem. Az izmokat erősíti, az ízületeket pedig sokkal jobban kíméli, mint a futás. Heti három-négy alkalommal végzett, 30 perces séta javítja az állóképességet, növeli a stabilitást és ami a legfontosabb, jót tesz a gerincnek is. 

Aerobik

Az aerobikról mindenkinek az őrült ugrálás és nyújtózkodás jut eszébe, azonban a derékfájósoknak ez nem épp a legjobb mozgásforma. Viszont lehet máshogy is csinálni! A legfontosabb, hogy aerobik előtt mindenképp alaposan be kell melegíteni. Az aerobik segít abban, hogy a testben található összes szövet erősebbé és ellenállóbbá váljon. Szakszerű edzéssel egyrészt megelőzhetjük az ízületi panaszokat, másrészt a derékfájást is leküzdhetjük vele. Edzés végén ne feledkezzünk meg a levezető gyakorlatokról sem. 

Biciklizés

A biciklizésnek rengeteg pozitív hatása van, csak úgy, mint az úszásnak. Derékfájás esetén az úszás után talán a legjobb edzésforma, amit választhatunk. A kerékpározás igazi gerinctorna, amely növeli a teljesítőképességet, valamint javítja az izomtónusok állapotát. Napi fél óra biciklizés kíméli az ízületeket, megmozgatja a test összes izmát és jelentősen növeli az állóképességet. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mitsportoljakhu.blog.hu/api/trackback/id/tr178682914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása