Sportág-, edzésmód választási tanácsadás, teljesítmény diagnosztika.

Így függ össze a teljesítmény a mentális egészséggel

2016. június 20. 09:42 - Moromu

Ahhoz, hogy a sportoló jó teljesítményt tudjon nyújtani, elengedhetetlen a szellemi kiegyensúlyozottság. Ahhoz, hogy mentális egészségünk mindig a megfelelő szinten legyen, fontos a saját adottságaink, képességeink ismerete. 

Ezek alapján ugyanis választhatunk olyan sportot és edzésformát, amely a legjobban illik hozzánk és amelyben sikereket érhetünk el kudarcok helyett. 

Közhelyes gondolat, amit laikus személyek dobálnak azok felé, akik megrekedtek egy bizonyos szinten: minden fejben dől el. Bizonyos szinten igazuk is van, azonban ennek a mondatnak is megvannak a maga határai. 

45595255_m.jpg

Hiába képzeli el maga előtt egy sportoló számtalan alkalommal, hogy mondjuk megdönti egyéni rekordját futásban, ha mentálisan nem elég felkészült, ez továbbra is egy képzelet marad. 

Ez nem csak sportolókra, de azokra is igaz, akik bármiféle edzéssel tartják karban a testüket. Az, hogy valaki fizikailag erős, még nem jelenti azt, hogy szellemileg is a toppon van. A két dolognak egyensúlyban kell lennie ahhoz, hogy a teljesítmény növelhető legyen, de legalább normális szinten maradjon. 

Saját testünk és lelkünk megismerése mindig a legfontosabb, hiszen ezeket ismerve lehetünk biztosak abban, hogy a legjobb sportágat választjuk majd magunknak.

A sportantropometriai mérések segítségével a testalkat tökéletesen megvizsgálható. Fény derül a genetikai adottságokra, a lehetőségekre, amikkel érdemes lehet élni. Kiderül, milyen magas lesz felnőtt korában egy gyerek, milyen csontozata van és mi a helyzet az izmaival. 

Pszichológiai vizsgálat is van. Ennek során pedig kiderül, ki milyen szinten van tisztában saját képességeivel, illetve mi motiválja, mekkora az önbizalma, hogyan gondolkozik, milyen gyorsan dönt az éles helyzetekben. 

Sportpszichológus véleményét pedig érdemes kikérni akkor is, ha úgy érezzük, teljesen jól vagyunk és a teljesítményünk is megfelel saját elvárásainknak. A tanácsok azoktól, akik külső szemmel látnak minket, sokszor nagyon jól jönnek, ha valóban fejlődni szeretnénk bennük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mitsportoljakhu.blog.hu/api/trackback/id/tr798824316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása