Sportág-, edzésmód választási tanácsadás, teljesítmény diagnosztika.

Az alkati mutatók meghatározzák, mit érdemes sportolnunk?

2016. június 03. 14:49 - Moromu

Íme egy újabb bizonyíték arra, hogy minden előre meg van írva a nagykönyvben. Nem csak az életünk, hanem a testünk fejlődése is. Az alkati mutatók ugyanis részben meghatározzák, mit érdemes sportolnunk és lehetőség szerint melyik edzésforma illik hozzánk a leginkább. 

Gyerekkorban mondhatni mindegy, milyen edzést választunk, a lényeg a mozgás. Ahogy nőni kezdünk, a testünk hatalmas változásokon megy keresztül, amelyekre érdemes odafigyelni. Sportágválasztásnál több befolyásoló tényező is van. Ilyen például a kor, az edzettségi szint vagy az egészségügyi állapot. Emellett azonban figyelembe kell vennünk azt is, milyen testalkattal rendelkezünk. Utóbbi ugyanis nagy hatással van arra, milyen sport illik hozzánk - fizikailag.

40751121_m.jpg

A sportantropometriai vizsgálat a genetikailag meghatározott tényezőket tárja fel. Testünk és alkatunk fejlődése előre meghatározott, amin edzéssel változtatni nem lehet. Ilyen például a csontok vastagsága, az izmok felépítése vagy a testmagasság. 

Észrevehető, szinte mindennapi jelenség, hogy két látszólag azonos testfelépítésű gyerek közül az egyiknek alacsonyabb a teljesítőképessége. Bármennyire is szeretné elérni a kívánt célt, a teste nem engedi. A genetikai felépítése más, ezért nem képes olyan teljesítményre, mint a másik gyerek. 

Fontos felismernünk, hogy a vékony csontú emberek nem lesznek képesek olyan teljesítőképesség elérésére, mint azok, akiknek csontozatuk erős. A lazább szalagú és izomzatú egyéneknek teljesen más mozgásformára van szükségük, mint azoknak, akik erős izomfelépítéssel rendelkeznek. Megfelelő edzéssel minden fejleszthető, az alkati mutatókon azonban nem lehet változtatni.

A vizsgálat során kiderül, milyen lesz a gyerkőc testalkata, testösszetétele, milyen mértékben hajlamos a hízásra. Megállapítható a felnőtt kori testmagasság, illetve az is, mennyire erősíthetők az izmai. Az optimális testtömeg és a biológiai kor is meghatározható vele. 

A mérések után a szakorvos sportágat ajánl, ha csapatjátékról van szó, a betöltendő posztra is javaslatot tesz. A fizikai adottság és a testalkat az egyik legfontosabb szempont, a sportág kiválasztásában vagy a szellemi és fizikai fejlődésben.

A sportantropometriai vizsgálat eredménye nem kőbe vésett parancs, ami alapján meg kell határoznia valakinek az életét a továbbiakban. Ha valaki szeret focizni, de a vizsgálat inkább a teniszt javasolja, nem kötelező váltani. A testalkatvizsgálat mindössze egy útmutató, amely segít pontos képet adni a testünkről, illetve annak későbbi fejlődéséről. A  sportantropometriai vizsgálat egy alap, amire építkezhetünk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mitsportoljakhu.blog.hu/api/trackback/id/tr288776036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása